به گزارش خبرنگار حوزه افغانستان باشگاه خبرنگاران جوان، شبکه های اجتماعی فارغ از همه مزیت هایی که دارد، در سال های اخیر تبدیل به یک ابزار قدرتمند در راستای عضو گیری و هماهنگی عملیات های مخرب برای گروه های تروریستی شده است.
شبکه های اجتماعی به ویژه فیسبوک همواره یکی از دغدغه های دولت افغانستان و کارشناسان امنیتی ـ رسانه ای این کشور نیز بوده است.
اخیرا وزارت مخابرات و تکنالوژی معلوماتی افغانستان به شرکت فیسبوک هشدار داده است که اگر مطابق قوانین افغانستان در این کشور فعالیت نکند، طی 6 ماه آینده این شبکه اجتماعی را فیلتر خواهد کرد.
به همین مناسبت با «سید محمد موسوی»، کارشناس رسانه و شبکه های اجتماعی درباره تاثیرات مخرب این شبکه ها بر امنیت افغانستان گفتگو کرده ایم که در ادامه مشاهده می کنید:
شبکه های اجتماعی تبدیل به تریبون رسمی گروه های تروریستی شده اند
چالش میان حکومت ها و شبکه های اجتماعی پدیده ای است که در سال های اخیر گسترش پیدا کرده و خصوصا در چند سال اخیر با ظهور و بروز گروه های تروریستی و افزایش ناامنی در کشورهای مختلف این معضل تبدیل به یک چالش حاد بین دولت های مختلف و مدیران شبکه های اجتماعی شده است.
متاسفانه شبکه های اجتماعی در سال های اخیر از کارکرد سازنده خودشان دور شده اند و به یک ابزار و تریبون رسمی برای تبلیغ و ترویج اندیشه های افراط گرایانه تبدیل شده و در حقیقت مبلغ و مروج گروه های تروریستی شده اند.
نمونه های فراوانی را می توانیم در دو سه سال گذشته به آن اشاره کنیم؛ آخرین نمونه آن در حادثه شهر کرایست چرچ کشور نیوزلند بود که عامل تروریستی از مدت ها قبل در فیسبوک تصویر سلاح خود را منتشر کرده و تهدید نموده بود که من به دنبال یک کار بزرگ هستم و هنگامی هم که آن حادثه در مسجد شهر کرایست چرچ آغاز شد ما شاهد بودیم که فرد تروریست در پیج فیسبوک خود تصاویر زنده این حملات وحشیانه را پخش می کرد.
سوالی که اینجا باید از شبکه های اجتماعی بپرسیم این است که آیا واقعا به لحاظ فنی قابلیت تشخیص محتوای مجرمانه و تروریستی را ندارند یا اینکه ما در اینجا با یک استاندار دو گانه مواجهیم؟
غیر از حادثه نیوزلند، موارد دیگری هم بوده است که گروه های تروریستی و افراط گرا از این استاندار دوگانه شبکه های اجتماعی کمال سوء استفاده را کرده و به طور آزادانه به ترویج عقاید خود پرداخته اند.
چند سال پیش نیز در حادثه تروریستی حمله داعش به مجلس جمهوری اسلامی ایران نیز ظاهرا افراد تروریست از پیام رسان تلگرام برای هماهنگی میان خود استفاده می کردند و دیدیم که تلگرام در این زمینه پاسخگو نبود و اقدامات لازم برای پیشگیری از حوادث مشابه را نیز انجام نداد.
شبکه های اجتماعی استانداردی دوگانه دارند
گروه های تروریستی حتی در افغانستان نیز آزادانه در توئیتر و خصوصا فیسبوک فعال هستند و به راحتی عقاید خود را تبلیغ و ترویج می کنند و هیچ کس ممانعتی به عمل نمی آورد اما در طرف دیگر می بینیم که فیسبوک، اینستاگرام و توئیتر در سال های اخیر بسیاری از صفحات کشورهایی که احساس می کنند منافع آنها با منافع آمریکا و کشورهای استکباری در تضاد است را می بندد.
صفحات بسیاری از رسانه ها و شخصیت هایی که مخالف با سیاست های آمریکا هستند مکررا در فیس بوک و تویئتر و اینستاگرام مسدود شده است. مشخصا می توانیم به مسدود شدن حساب جیمیل شبکه خبری پرس تی وی اشاره کنیم که منجر به تعطیل شدن بسیاری از سرویس های این شبکه شد؛ در اقدامی دیگر نیز اینستاگرام صفحات بسیاری از شخصیت های ایرانی و حتی چهره های رسانه ای و تحلیلگر را مسدود کرد.
مدیران شبکه های اجتماعی باید این استاندارد دوگانه را یکسان کنند یعنی طوری نباشد که گروه های تروریستی امکان استفاده از خدمات آنها را داشته باشند اما از سوی دیگر حساب های عده ای دیگر بدون هیچ دلیلی مسدود شود.
هیچ نظارتی بر محتوای مجرمانه از سوی شبکه های اجتماعی اعمال نمی شود
شبکه های اجتماعی و در راس آنها فیسبوک به لحاظ فنی هم نظارتی بر محتوای مجرمانه ندارند. گروه های تروریستی آزادانه عمل می کنند و در افغانستان نیز مبلغین این اندیشه های افراط گرایانه به طور علنی فعالیت دارند اما کسی نیست که از آنها ممانعت به عمل بیاورد.
افغانستان اکنون در برهه حساسی است؛ هم انتخابات ریاست جمهوری را در پیش دارد، هم مذاکرات صلح است و هم ناامنی ها در این کشور تشدید شده است و فضای شبکه های اجتماعی می توانند زمینه مساعدی برای خرابکاری ها ایجاد کند.
اگر روابط تروریست ها در شبکه های اجتماعی کنترل شود به لحاظ امنیتی می تواند تاثیرات بسیار مثبتی بر افغانستان داشته باشد.
به عقیده هشدار دولت افغانستان به فیسبوک و فیلتر احتمالی این شبکه اجتماعی فارغ از اهداف و انگیزه ها، در مجموع اقدامی مثبت ارزیابی می شود و اگر این اقدام صورت بگیرد یا فیسبوک نظارت و کنترل بیشتری بر محتوای مجرمانه داشته باشد می تواند در زمینه تامین امنیت گام موثری باشد زیرا بسیاری از ارتباطات گروه های تروریستی برای هماهنگی و طرح ریزی اعمال ترریستی از طریق شبکه های اجتماعی انجام می شود.
انتهای پیام/